Skip to content

Pepenele verde, deliciul racoros din inima verii

Lubenita sau pepenele verde face parte din categoria fructelor a caror aparitie este mult asteptata pe timpul verii. Copiii, in special, sunt cei care ii consuma cu cea mai mare bucurie, insa nici adultii nu sunt reticienti atunci cand vine vorba sa guste o felie de lubenita. Pe langa gustul deosebit, pepenele verde reuneste si o serie de vitamine care ajuta organismul sa se refaca, la parametri normali, dupa perioada de iarna. Este de altfel unul dintre fructele minune care este recomandat in diverse cure de slabire datorita continutul mare de apa, peste 92%. Multumita nutrientilor pe care ii inglobeaza, acesta este recomandat chiar in tratamentele faciale, cele mai cunoscute fiind diversele masti pentru o varietate de afectiuni ale pielii. Avand deci o multitudine de calitati, nu lipseste de pe masa romanilor, in timpul anotimpului calduros. De altfel, in mediul rural exista extrem de multe plantatii de mici dimensiuni care reusesc sa deserveasca, pentru consumul propriu, o familie maxim doua. Semintele de lubenita sunt indicate sa fie cumparate de la comercianti avizati care pot garanta calitatea lor. In Romania, cea mai cunoscuta zona producatoare de lubenite este Oltenia si anume orasul Dabuleni, acolo unde exista o adevarata „patrie” a lubenitelor. Aici se regasesc cei mai mari fermieri care planteaza anual sute de hectare cu acest fruct minune, folosind sisteme si furtune de irigare de inalta calitate.

Pepenele verde se cultiva la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, atunci cand temperatura nu este foarte scazuta si ofera prilejul plantei sa se dezvolte si sa produca fructul mult asteptat. Terenul trebuie, evident, pregatit inca de toamna, apeland la fertilizare dar si la erbicidare acolo unde este cazul. Cand vine vorba despre recoltarea lubenitei, tinand cont de faptul ca aceasta nu poate fi conservata, se va face treptat, in momentul cand codita incepe sa se usuce. De mentionat faptul ca, semintele necesare pentru obtinerea fructului propriu zis, pot fi consumate si ca atare deoarece insumeaza o serie de proprietati benefice. Contin o valoare mare de proteine, tiamina, vitamina B sau acid pantotenic sau minerale dar si grasimi sanatoase. Acestea pot fi consumate crude, insa cele mai multe persoane prefera se le manance uscate sau coapte.

Amintim ca pepenele verde face parte din familia Curcubitaceae, alaturi de dovleac dar se de castravete, purtand numele stiintific de Citrullus lanatus, fiind cultivat pentru prima data in Egipt, in urma cu circa 5000 de ani.