Skip to content

Vrei sa-ti faci o casa?

Daca v-ati hotarat sa va construiti o casa, trebuie sa stiti ca, pe langa identificarea unei echipe de muncitori competenta, care sa execute ca la carte lucrarea, aveti nevoie si de o serie de documente, fara de care actiunea dumneavoastra ar fi ilegala. In cele ce urmeaza o sa va prezentam, pas cu pas, actele necesare obtinerii autorizatiei de constructie. Inainte de toate trebuie sa stiti insa, ca aceasta este valabila o perioada de 12 luni, de la data solicitarii. In acest interval, beneficiarul autorizatiei, adica dumneavoastra, sunteti obligat sa demarati lucrarile. Din acel moment, valabilitatea acesteia se extinde pe toatã durata de efectuare a lucrarilor. Perioada de valabilitate mai poate fi prelungitã cu maxim 12 luni, o singurã data.

De mentionat faptul ca, pentru a putea solicita eliberarea unei autorizatii de construire este nevoie sa detineti un titlu de proprietate asupra terenului in cauza, fie ca este vorba despre contract de vanzare-cumparare, donatie, schimb, certificat de mostenitor sau altele. Emiterea autorizatiei de constuire poate fi solicitata de catre beneficiar sau de alta persoana imputernicita legal de catre acesta. In cazul in care detineti acte care sunt emise intr-o limba straina, este nevoie de traducerea acestora dar si de legalizarea lor. In acest caz, puteti apela la traducatorii specializati din cadrul www.biroutraduceriautorizate.ro, care va vor inlesni munca.

Actele necesare pentru eliberarea unei autorizatii de constructie sunt urmatoarele: certificat de urbanism (eliberat de primaria de sector, oras sau comuna), studiu geotehnic al terenului (structura solului), cadastru pentru teren, planuri topografice sc. 1:500 si 1:2000 (pe care le puteti obtinute de la Directia de Cadastru), acte de proprietate, dovada de luare in evidenta a proiectului la Ordinul Arhitectilor din Romania.

Certificatul de urbanism este documentul emis de catre primarii, prin care se fac cunoscute, beneficiarului, elementele care caracterizeazã regimul juridic, economic si tehnic al imobilului precum si lista avizelor si acordurilor necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire. Emiterea Certificatului de Urbanism se face in termen de maxim 30 de zile de la data la care a fost inregistrata cererea. Termenul de valabilitate al certificatului de urbanism variaza intre 6 luni si 24 de luni de la emitere. Prelungirea valabilitatii acestuia se face doar la cererea titularului, cerere care poate fi formulata cu 15 zile inainte de expirare, pentru maxim 12 luni si doar o singurã datã.

Pentru a obtine certificatul de urbanism aveti nevoie de urmatoarele acte: cerere pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, cadastru pentru teren/imobil, , planuri topografice sc. 1:500 si 1:2000 , acte de proprietate.